Ελληνικό BlogNews

Ήρεμη Ενημέρωση

Μισό εκατομμύριο στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη από πυρκαγιές!

Μισό εκατομμύριο στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη από πυρκαγιές!


http://feedproxy.google.com/~r/Enimerwsi-gr/~3/LlgXaQK96hs/blog-post_4144.html


Την ίδια ώρα από έρευνα της WWF προκύπτει ότι η άγνοια των πολιτών σε θέματα πρόληψης και η αμέλεια ευθύνονται για το 42%...

των πυρκαγιών ετησίως.


Μάλιστα, όπως αναφέρει το «WWF Ελλάς», ο συνολικός απολογισμός για φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τον υψηλό ετήσιο μέσο όρο της Ελλάδας (523.582 στρέμματα), καθώς η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται ακόμη σε ισχύ.


Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν 15 μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες ευθύνονται για 407.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, με εκείνη της Χίου να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία με περίπου 152.000 στρέμματα.


Οι 15 μεγαλύτερες πυρκαγιές φέτος επηρέασαν κυρίως θαμνώδεις (37%) και γεωργικές (26%) εκτάσεις, καθώς και εκτάσεις χαμηλής βλάστησης (27%). Επίσης, επηρεάστηκαν περισσότερα από 40.000 στρέμματα δασών κωνοφόρων και πλατύφυλλων.


Ομάδα του «WWF Ελλάς» βρέθηκε στη Χίο για επιτόπια απογραφή των επιπτώσεων των φετινών πυρκαγιών. Όπως διαπιστώθηκε, η φωτιά έκαψε δάση τραχείας πεύκης, μακίας βλάστησης, μαστιχόδενδρα και ελαιώνες. Το έντονο ανάγλυφο του νησιού, τα ασβεστολιθικά εδάφη και οι πυρκαγιές κάνουν επιτακτική την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων, όπως αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, προκειμένου να συγκρατηθεί το καμένο δασικό έδαφος, η προστασία του δασικού εδάφους από ανεξέλεγκτη υλοτομία και η προστασία από τη βόσκηση κτηνοτροφικών ζώων.


Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τα οποία, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σε σύνολο 250 δικογραφιών για πρόκληση εμπρησμού, οι 224 αφορούσαν σε αμέλεια και μόλις οι 26 σε πρόθεση.


Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων και του «WWF Ελλάς» σε 38.000 δασικές πυρκαγιές της Ελλάδας από το 1983 ως το 2008, η άγνοια των πολιτών σε θέματα πρόληψης και η αμέλεια ευθύνονται για το 42% των πυρκαγιών ετησίως. Επίσης, το 47% των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα έχει προέλθει από πυρκαγιές άγνωστων αιτίων, ενώ το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από κακόβουλο εμπρησμό (εξακριβωμένο ή πιθανό).


Το «WWF Ελλάς» προτείνει την κατάρτιση πανελλήνιας ενιαίας εκστρατείας ενημέρωσης του πληθυσμού για το θέμα των δασικών πυρκαγιών, άμεση επιτάχυνση του ρυθμού κατάρτισης και κύρωσης δασικών χαρτών, ορθή δασική διαχείριση και αποτελεσματική οργάνωση του εθελοντικού δυναμικού της χώρας.


Sent by gReader Pro

Αρχειοθήκη ιστολογίου